acasa
info
despre noi
noutati
in pregatire
evenimente
colectii
Revista IDEA arta+societate
Revista IDEA arta+societate
Balkon
Panopticon
Public
Refractii
Refractions
In afara colectiilor
Pluritopic
(Expoziţii)
Carti in limba engleza
comenzi
comenzi
 
utilizator anonim

Cosul este golformat: 14x23 cm
pret: 14 lei 
isbn: 973-7913-35-3
152 pagini
Titlu epuizat
Panopticon
 
Foucault, Michel
Lumea e un mare azil
traducere: Bogdan Ghiu, Raluca Arsenie

Ma consider un fel de jurnalist, in masura in care ceea ce ma intereseaza este actualitatea, ce se petrece in jurul nostru, ce sintem, ce se intimpla in lume. Filosofia, pina la Nietzsche, avea ca ratiune de a fi eternitatea. Primul filosof-jurnalist a fost Nietzsche.
L-a introdus pe “azi” in cimpul filosofiei. Inainte de el, filosofia cunostea timpul si eternitatea. Nietzsche insa avea obsesia actualitatii. Consider ca viitorul noi il facem. Viitorul este felul in care noi reactionam la ceea ce se petrece, este modul in care noi transformam in adevar o miscare, o indoiala. Daca vrem sa fim stapini peste viitorul nostru, trebuie sa ne punem in mod fundamental problema zilei de azi. Iata de ce, pentru mine, filosofia este un fel de jurnalism radical.

Michel Foucault


Acest volum este al treilea dintr-o serie de patru culegeri reunind cele mai importante eseuri si studii ale lui Michel Foucault din Dits et écrits (Gallimard, Paris, 1994, 4 volume, peste 3000 de pagini). Ultimul volum v-a aparea in cursul anului 2005, la editura Idea Design & Print din Cluj, cu urmatorul titlu: Geniul cel rau. Dezbaterea Foucault-Derrida in jurul unei pagini din Descartes. Primele doua volume, Biopolitica si medicina sociala si Ce este un autor? au aparut in 2003, respectiv in 2004, la aceeasi editura.