Amurgul iubirii. De la iubirea pasiune la comunicarea corporală image #0

Codoban, Aurel, Amurgul iubirii. De la iubirea pasiune la comunicarea corporală. IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 973-7913-91-3 editia a III-a
format: 14x23 cm
128 pagini

Colecţia Balkon

Stoc: Nu este disponibil

Codoban, Aurel

Amurgul iubirii. De la iubirea pasiune la comunicarea corporală

În cadrele unei filosofii occidentale a dorinţei, iubirea nu apare nici ca simplă afectivitate şi nici ca simplu epifenomen al sexualităţii. În definitiv, ce este iubirea? Este ea propriul meu sentiment, sentimentul celuilalt, necesara relaţie dintre ele? În ce măsură pot fi sigur chiar de sentimentul meu? Ce este operaţional definitoriu? Că simţim nevoia să stăm în preajma lui? Că facem dragoste, că ne vedem frecvent cu celălalt, că glumim cu plăcere cu el? Răspunsul la toate aceste întrebări este mereu interpretabil, este o chestiune de hermeneutică. Fenomenologia iubirii devine foarte vasta: de la iubirea romantică pînă la filmele pornografice, de la puritatea iubirii adolescentine, „potrivit semnificaţiei poetice”, pînă la nevrozele erotice ale psihanalizei şi psihiatriei, de la mistică la magie erotică. Cu o singură condiţie: în măsura în care este purtatoarea „dorinţei metafizice”. Întrebările-problemă – de ce ne îndrăgostim? de ce perseverăm în a ne îndrăgosti, în pofida experienţelor noastre dezastruoase sau decepţionante? de ce discursul îndrăgostit afirmă, extatic şi tangent la existenţă, un absolut contrar realităţii experienţelor noastre existenţiale cotidiene? de ce credem că iubirea va ţine veşnic? de ce ne certăm dacă ne iubim? ce şi cîtă legatură are iubirea cu sexualitatea? – capată sens filosofic de îndată ce descoperim în ele prezenţa semnificativă a „dorinţei metafizice”. Aurel Codoban
Aurel Codoban (n.1948) a urmat studii de filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai” (1967-1972) unde va deveni asistent (1972-1990), iar apoi conferenţiar şi profesor. Susţine cursuri de Filosofia religiilor: religiozitate postmodernă; Semiologie şi hermeneutică (Teoria semnelor şi interpretării); Hermeneutica iubirii, Corp, gen şi comunicare.
Cărţi publicate: Repere şi prefigurări, 1982, (Premiul pentru Eseu 1983); Structura semiologică a structuralismului, 1984; Filosofia ca gen literar, 1992; Introducere în filosofie, 1995; Sacru şi ontofanie, 1998 (Premiul Academiei Române 2000); Teoria semnelor şi interpretării, 2001 (Premiul pentru cartea de filosofie a anului a Fundaţiei Culturale Dacia); a coordonat: Postmodernismul. Deschideri filosofice, 1995.


Colecţia Balkon