Pentru a deşcolariza societatea image #0

Illich, Ivan, Pentru a deşcolariza societatea. IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-54-4
format: 14 x 23 cm
120 pagini

Colectia Heteropedagogii

Stoc: In stoc

Livrare: 48-72 ore

Pret: 29.00 Lei

Illich, Ivan

Pentru a deşcolariza societatea

traducere: Adrian Costache

Şcoala pretinde să spargă demersul de învăţare în „materii”, să construiască în elev un curriculum făcut din aceste blocuri prefabricate şi să măsoare rezultatul pe o scală internaţională. Cei care se supun standardelor altora pentru a determina măsura creşterii personale ajung repede să se folosească de aceeaşi riglă pentru ei înşişi. Ei nu mai trebuie să fie puşi la locul lor, ci se pun ei înşişi în căsuţa ce le-a fost atribuită, se înghesuie în nişa pe care au fost învăţaţi să o caute şi, prin aceasta, îi pun şi pe ceilalţi la locurile lor, pînă cînd toţi şi totul se potriveşte.

Şcoala este agenţia de publicitate care te face să crezi că ai nevoie de societate aşa cum e.
Ivan Illich

Ivan Illich (1926-2002), filosof şi critic social născut la Viena. A studiat teologia şi filosofia la Roma şi se pregătea pentru o carieră diplomatică la Vatican. O întîlnire neaşteptată cu comunitatea portoricană din New York l-a determinat să rămînă pentru cîţiva ani pastor în sînul ei.
Din 1956 pînă în 1960 a fost vicerector la Universitatea Catolică din Ponce, Puerto Rico. În 1960 a fondat în Cuernavaca (Mexic) Centrul de Formare Interculturală, care mai apoi a devenit Centrul de Documentare Interculturală (CIDOC), o universitate alternativă faimoasă în epocă, pe unde au trecut o seamă de intelectuali angajaţi politic din America de Nord şi de Sud, precum Paolo Freire, Paul Goodman, John Holt, Susan Sontag, Peter Berger şi alţii. Pe lîngă volumul oferit aici în traducere, Illich a mai scris Tools for Conviviality (1973), Energy and Equity (1974), Medical Nemesis: The Expropriation of Health (1976), The Right to Useful Unemployment and Its Proffesional Enemies (1978), Toward a History of Needs (1978), Gender (1982) şi altele.


Colectia Heteropedagogii