Dublu tratat de urbanologie image #0

Mihali, Ciprian, Ioan, Augustin, Dublu tratat de urbanologie. 2009 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-973-7913-89-0
format: 16 x 23 cm
228 pagini

Colecţia Public

Stoc: Nu este disponibil

Mihali, Ciprian, Ioan, Augustin

Dublu tratat de urbanologie
2009

Ani la rînd, unul sau celălalt, ori amîndoi împreună, am crezut de nenumărate ori fie că despre spațiul orașelor noastre postcomuniste nu mai e nimic de spus, fie că nu s-a spus încă nimic cu sens. Am împărtășit speranța că, măcar după schimbările din administrațiile locale, vocea competentă sau doar preocupată a unor actori ai scenei publice s-ar putea face auzită atunci cînd vine vorba de intervenții și proiecte pe termen lung vizînd felul în care arată spațiile vieții noastre de zi cu zi. Apoi deziluzia abruptă: spațiul public este cel mult un spațiu de consum pentru utilizatorii lui cotidieni, nicidecum un interval care se întocmește și se negociază prin dialog, prin dezbateri, prin rețecții. El este terenul de încercări al cohortelor de experți, suportul material al unei nesfîrșite campanii publicitare la monumentele efemere ale pieței, materialul de propagandă electorală al administrațiilor fanteziste, mînate în luptă de oportunisme politice ori de interese private. Cu toate acestea, spațiul public nu încetează să fie o bătălie a tuturor; el nu este opera de artă a cîtorva, nici măcar edificiul unei majorități, oricît de legitime, ci este rezultatul mereu provizoriu, niciodată de încheiat, al participării tuturor, mai ales al celor care nu iau parte la decizii, al celor-fără-de-parte, neinvestiți cu nicio autoritate, cu nici un titlu altul decît acela al simplei și nesfirșit de diversei lor participări la treburile cetății, prin miile lor maniere de a vedea, de a merge, de a construi, de a povesti… Ciprian Mihali

Augustin Ioan (n. 1965) este arhitect practicant şi profesor de teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Studii postuniversitare la Oxford University (UK) şi Cincinnati, OH (SUA). Doctorate în arhitectură (1998) şi filosofie (2002). Cărţi publicate în România (cea mai recentă, Modern Architecture and the Totalitarian Project a apărut la Editura Institutului Cultural Român în 2009), SUA (Sacred Space, 2003) şi, în pregătire pentru 2010, în Germania.

Ciprian Mihali (n. 1967) predă filosofia secolului XX şi este titular al cursurilor de postmodernism, filosofie şi arhitectură şi filosofia vieţii la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. Este autor al unor lucrări despre sensurile filosofice ale cotidianităţii (Sensus communis. Pentru o hermeneutică a cotidianului, Paralela 45, 2001; Anarhia sensului. O fenomenologie a timpului cotidian, Idea, 2001; Inventarea spaţiului. Arhitecturi ale experienţei cotidiene, Paideia, 2001) şi coordonator al unor volume colective consacrate spaţiului public (Altfel de spaţii. Eseuri de heterotopologie, Paideia, 2001; Artă, tehnologie şi spaţiu public, Paideia, 2004). De asemenea, a tradus în limba română lucrări ale unor filosofi francezi contemporani, precum Georges Bataille, Jean Baudrillard, Jacques Derrida, Michel Foucault, Jean-Luc Nancy etc. Din 2001, este redactor la revista IDEA artă + societate şi coordonator al colecţiei Panopticon de la editura IDEA.


Colecţia Public