Cum să filosofăm în Islam? image #0

Diagne, Souleymane Bachir, Cum să filosofăm în Islam?. 2015 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-26-1
format: 14 x 23 cm
108 pagini

Colecţia Pluritopic

Stoc: In stoc

Livrare: 48-72 ore

Pret: 19.00 Lei

Diagne, Souleymane Bachir

Cum să filosofăm în Islam?
2015

traducere: Ciprian Mihali, Andreea Raţiu

A filosofa în Islam este voinţa de a vorbi despre texte şi povestiri date în tradiţie conform raţiunii, adică fără să fie vorba vreodată de a le sustrage exigenţei de inteligibilitate şi de comunicabilitate care organizează dialogul filosofic. Această voinţă însăşi se întemeiază pe convingerea că există o înţelepciune umană, care a strălucit în cel mai înalt grad, în absenţa oricărei revelaţii a Dumnezeului lui Avraam, Isaac şi Iacob, la cîteva personalităţi divine – în sensul în care vorbim de „divinul” Platon – şi că această înţelepciune trebuie să ne ajute să construim în mod filosofic adevărul semnificaţiilor religioase. Se mai poate întîmpla ca neînţelegerea în jurul sensului expresiei să condică la o respingere din partea celor care consideră ca „a filosofa în islam”face loc prea uşor atîtor „infideli”. Din fericire, se întîmplă mai degrabă să vedem în acestă expresie o invitaţie la a ne întreba ce înseamnă fidelitatea, faţă de ce anume este ea fidelitate şi în ce sens; departe de a fi crispare împotriva timpului şi a diferenţei, ea este, din contră, mişcare şi pluralism.
PLURITOPIC este prima colecţie de carte dedicată în exclusivitate gîndirii radicale nonoccidentale, propunînd raportarea directă la experienţe, rezistenţe şi viziuni ce se opun totalităţii europene şi deschid alte capete de pod pentru drumul est-european al liberării de tranziţie.

Souleymane Bachir Diagne s-a născut în 1955 la Saint-Louis, Senegal. După o formare iniţială la Paris, în logica filosofică şi istoria occidentală a filosofiei, a publicat o serie de cărţi dedicate gîndirii africane şi islamice şi a desfăşurat o bogată activitate instituţională de susţinere a ştiinţelor sociale, filosofiei şi drepturilor omului, adaptînd critic tradiţiile intelectuale africane la „piaţa publică globală”. Co-director al influentei reviste de literatură şi filosofie africană Éthiopiques; membru al consiliului UNESCO pentru Viitorul Lumii; a predat la universităţile Cheikh Anta Diop din Dakar, Northwestern din Chicago şi Columbia din New York. Printre cărţile sale: Islam et société ouverte: la fidélité et le mouvement dans la philosophie de Muhammad Iqbal (2001), L. S. Senghor: l’art africain comme philosophie (2007), Comment philosopher en Islam (2008).


Colecţia Pluritopic