<I>Ayiti Toma</I> - Dragă Haiti. De la cultura oprimată la suveranitatea populară image #0

Casimir, Jean, Ayiti Toma - Dragă Haiti. De la cultura oprimată la suveranitatea populară. IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-61-2
format: 14 x 23 cm
240 pagini

Colecţia Pluritopic

Stoc: In stoc

Livrare: 48-72 ore

Pret redus: 23.00 Lei

Pret: 29.00 Lei
Casimir, Jean

Ayiti Toma - Dragă Haiti. De la cultura oprimată la suveranitatea populară

traducere: Ovidiu Ţichindeleanu

Regiunea Caraibilor nu are un loc al ei în timpul istoric care se derulează „de la centru spre periferii”. De altfel, nici America de Sud sau America Centrală. Cronicile scrise din această perspectivă nu sunt decît continuarea aventurilor lui Marco Polo, Vasco da Gama sau Cristofor Columb, ca să nu îl pomenim pe Amerigo Vespucci. E o perspectivă ce îi fascinează pe mulți – pe cei dominanți – fiindcă recuperează unitatea timpului istoric, reconstruind astfel lumea, și poate articula cu ușurință tentative de schimbare care „depind” doar de centru… Există însă și un alt punct de vedere, o altă istorie, un alt timp și un alt destin. O perspectivă diferită de cea a descoperitorilor. Ea nu contrazice istoria, fiindcă este și ea o istorie, cea a popoarelor „descoperite”. Această altă istorie e rareori aleasă pentru a exprima perspectiva științifică, poate fiindcă se referă la problemele unor localități de mici dimensiuni și ale unor popoare mai puțin numeroase, „răzlețe” sau pe cale de dispariție. Ea pare mai apropiată de epocile revolute și nu poate explica „debarcările” subite, însă descrie viața celor care au supraviețuit. Teza mea e o reacție contra omogenizării sau integrării imposibile. Ea concepe eforturile de integrare ca pe o „dorință a eșecului în deplină serenitate a conștiinței”. Miza rămîne, așadar, deșteptarea periferiei prin propriile elemente de expresie.

Jean Casimir predă la Facultatea de Științe Umane a Universității de Stat din Haiti din 2001 și din 2013 la Școala de vară de gîndire decolonială a Colegiului Roosevelt, Middelburg, Olanda. A lucrat în Comisia economică a Națiunilor Unite pentru America Latină și Caraibe (CEPALC) între 1970-1985, a făcut parte din consiliul electoral provizoriu al Haiti în 1990-1991 și a fost ambasadorul plenipotențiar al Haiti în Statele Unite și Reprezentant permanent al Haiti în Organizația Statelor Americane (OEA) din 1991 pînă în 1997. Autor al cărților La cultura oprimida (1981), La Caraïbe, une et divisible (1991), Ayiti Toma, Haïti Cherie (2000), Libëte, Egaliteösou wout fratënite, Libertè, …galitèöen route vers la Fraternitè (2005), Haïti et ses élites, l’interminable dialogue de sourds (2009), Haití de mis amores. Análisis crítico de la sociedad haitiana desde la revolución de 1804 (2012), Une lecture décoloniale de l’histoire des Haïtiens. Du Traité de Ryswick à l’Occupation Américaine 1697-1915 (2018).


Colecţia Pluritopic