Națiunile mai obscure. O istorie populară a Lumii a Treia image #0

Prashad, Vijay, Națiunile mai obscure. O istorie populară a Lumii a Treia. 2022 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-88-9
format: 14 x 23 cm
384 pagini

Colecţia Pluritopic

Stoc: In stoc

Livrare: 48-72 ore

Pret: 42.00 Lei

Prashad, Vijay

Națiunile mai obscure. O istorie populară a Lumii a Treia
2022

traducere: Ovidiu Ţichindeleanu

Lumea a Treia nu a fost un loc. A fost un proiect. În timpul luptelor interminabile contra colonialismului, popoarele din Africa, Asia și America Latină au visat o lume nouă. Ele își doreau în primul rînd demnitatea, dar și necesitățile de bază (pămînt, pace și libertate). Și-a exprimat nemulțumirile și aspirațiile în diferite tipuri de organizații, ale căror conduceri au formulat apoi o platformă de revendicări. „Lumea a Treia” a fost alcătuită din aceste speranțe și din instituțiile menite să le îndeplinească.
Decesul Lumii a Treia a fost catastrofic. Oameni de pe trei continente continuă să viseze la ceva mai bun și mulți s-au organizat în mișcări sociale sau partide politice. Aspirațiile lor au o voce locală. Dar dincolo de aceasta, speranțele și visurile lor sunt încă neinteligibile. În deceniile de la mijlocul secolului XX, agenda Lumii a Treia a transportat aceste convingeri din localități în capitale naționale, iar de acolo pe scena lumii. Instituțiile Lumii a Treia au adunat aceste idei și le-au bătut în ușile puterilor. Proiectul Lumii a Treia le-a dat celor fără de putere posibilitatea de a intra în dialog cu cei puternici, încercînd să-i tragă la răspundere.
În zilele noastre, nu mai există un asemenea vehicul pentru visurile locale. Națiunile mai obscure e scrisă pentru a ne aminti de acea muncă imensă și de importanța sa. Narațiunea nu e exhaustivă, dar e edificatoare. Națiunile mai obscure propune o teză cuprinzătoare despre natura proiectului politic al Lumii a Treia și despre cauzele și consecințele declinului său. Lumea a devenit mai bună prin încercarea de a articula o agendă a Lumii a Treia. Astăzi, e însărăcită de lipsa acelei mișcări.

Vijay Prashad

Vijay Prashad este istoric și journalist indian, director al institutului de cercetări sociale The Tricontinental (thetricontinental.org) și corespondent-șef al institutului media Globetrotter. Professor de relații internaționale, a deținut catedra de istorie Asiei de Sud-Est la Trinity College, Connecticut. Autor a numeroase cărți, printre care: The Karma of Brown Folk (2000), Untouchable Freedom. A Social History of a Dalit Community (2002), Everybody Was Kung Fu FightingȘ Afro-Asian Connections and the Myth of Cultural Purity (2002), The Darker Nations: A People s History of the Third WorldUncle Swami: South Asians in America Today (2012), Poorer Nations: A Possible History of the Global South (2013), Will the Flower Slip Through the Asphalt: Writers respond to Climate Change (2017), Washington Bullets (2020), Struggle Makes Us Human: Learning from Movements for Socialism (2022).


Colecţia Pluritopic