Amurgul iubirii image #0

Codoban, Aurel, Amurgul iubirii. 2019 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-66-7
format: 14 x 23 cm
128 pagini

Colecţia Balkon

Stoc: In stoc

Livrare: 48-72 ore

Pret: 50.00 Lei

Codoban, Aurel

Amurgul iubirii
2019

În cadrele unei filosofii occidentale a dorinţei, iubirea nu apare nici ca simplă afectivitate şi nici ca simplu epifenomen al sexualităţii. În definitiv, ce este iubirea? Este ea propriul meu sentiment, sentimentul celuilalt, necesara relaţie dintre ele? În ce măsură pot fi sigur chiar de sentimentul meu? Ce este operaţional definitoriu? Că simţim nevoia să stăm în preajma lui? Că facem dragoste, că ne vedem frecvent cu celălalt, că glumim cu plăcere cu el? Răspunsul la toate aceste întrebări este mereu interpretabil, este o chestiune de hermeneutică. Fenomenologia iubirii devine foarte vasta: de la iubirea romantică pînă la filmele pornografice, de la puritatea iubirii adolescentine, „potrivit semnificaţiei poetice”, pînă la nevrozele erotice ale psihanalizei şi psihiatriei, de la mistică la magie erotică. Cu o singură condiţie: în măsura în care este purtatoarea „dorinţei metafizice”. Întrebările-problemă – de ce ne îndrăgostim? de ce perseverăm în a ne îndrăgosti, în pofida experienţelor noastre dezastruoase sau decepţionante? de ce discursul îndrăgostit afirmă, extatic şi tangent la existenţă, un absolut contrar realităţii experienţelor noastre existenţiale cotidiene? de ce credem că iubirea va ţine veşnic? de ce ne certăm dacă ne iubim? ce şi cîtă legatură are iubirea cu sexualitatea? – capată sens filosofic de îndată ce descoperim în ele prezenţa semnificativă a „dorinţei metafizice”. Aurel Codoban


Aurel Codoban (n.1948) este profesor la Universitatea ”Dimitrie Cantemir” din București, conduce doctorate în filosofie la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și conduce departamentul de Studii doctorale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. A susținut cursuri de Semiologie şi hermeneutică, Filosofia religiilor, Hermeneutica iubirii, Corp, gen şi comunicare și susține cursuri de Comunicare și Relații Publice, Comunicare și negociere în afaceri, Semiotică gestuală.
A publicat: Repere şi prefigurări (1982) (Premiul pentru Eseu 1983), Structura semiologică a structuralismului (1984), Filosofia ca gen literar (1992, ed. a II-a, adăugită 2005), Introducere în filosofie (1995), Sacru şi ontofanie (1998) (Premiul Academiei Române 2000), Semn și interpretare (2001) (Premiul Fundației Culturale ”Dacia”), Amurgul iubirii (2003, 2004, 2010) (Premiul Universității ”Babeș-Bolyai” 2004), Exerciții de interpretare (2011), Body Image and Relationship From Culture of Knowledge to Culture of Communication (2013), Gesturi, Vorbe și Minciuni: Mic tratat de semiotică gestuală extinsă și aplicată (2014). A coordonat: Postmodernismul. Deschideri filosofice (1995) și este prezent în numeroase volume colective.
A participat la numeroase Conferințe internaționale și naționale. Este vicepreședinte al Asociației române de studii semiotice și membru în numeroase Colegii redacționale organisme și organizații profesionale sau culturale. A primit Premiul Journal for the Study of Religions and Ideologies pe anul 2002 (pentru Filosofia Comunicării) și Distincția „Profesor Bologna” (2011).


Colecţia Balkon