Lars von Trier image #0

Bălan, Ştefan, Chirilov, Mihai, Şerban, Alex. Leo, Lars von Trier. 2004 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 973-7913-24-8
format: 14x23 cm
108 pagini

Colecţia Balkon

Stoc: Nu este disponibil

Bălan, Ştefan, Chirilov, Mihai, Şerban, Alex. Leo

Lars von Trier
2004

Căutam ceva ficţional, nu factual. Ficţiunea este limitată de imaginaţia noastră şi faptele, de intuiţia noastră, iar partea de lume pe care o căutam nu poate fi acoperită de o „poveste” şi nici captată de un „unghi”. Subiectul pe care-l căutam e de găsit în aceeaşi realitate care-i inspiră pe autorii de ficţiuni; realitatea pe care cred că o descriu jurnaliştii. Dar ei nu pot găsi acest subiect neobişnuit, fiindcă sînt orbiţi de tehnică. Şi nici nu vor să-l găsească, întrucît tehnica aceasta a devenit însuşi scopul lor. Dacă cineva descoperă sau caută o poveste, automat o suprimă. Subliniind un singur model, autentic sau artificial; prezentînd lumea printr-un puzzle în imagini, cu soluţii dinainte găsite. Povestea este personajul rău. Tema, prezentată cu preţul sacrificării oricărei decenţe. Dar şi cazul în care importanţa unui punct este prezentată publicului pentru evaluare, ajutată de punctele de vedere, iar faptele contrabalansate de antitezele lor. Cultul modelului, unicul şi singurul, cu preţul subiectului din care derivă. Cum îl putem redescoperi, cum îl descriem? Ultima şi cea mai mare provocare a viitorului – a vedea fără a privi: a defocaliza! Într-o lume în care mass-media se închină la altarul şarfului, al clarităţii, storcînd viaţa de orice urmă de viaţă, DEFOCALIZATORUL va fi comunicatorul noii ere – nici mai mult, nici mai puţin! Lars von Trier, martie 2000


Ştefan Bălan, scriitor şi medic oncolog, asistent universitar la Dartmouth Medical School, S.U.A. Publică poezie, eseuri şi critică literară şi de cinema. Director al revistei internaţionale Norii (www.cloudsmagazine.com).
Mihai Chirilov, critic de film, redactor la Cosmopolitan, membru FIPRESCI, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Născut în 1959, Alex. Leo Şerban este critic de film şi traducător. Publică în cotidiene (Libertatea), reviste săptămînale (Dilema veche, Observator cultural) şi lunare (Elle). Între 2002 şi 2003 a fost bursier Getty, propunînd o teza despre Histoire(s) du cinema de Jean-Luc Godard.


Colecţia Balkon