Străbunul lui Socrate<br>Un eseu despre începuturile arhitecturale image #0

McEwen, Indra Kagis, Străbunul lui Socrate
Un eseu despre începuturile arhitecturale. 2011 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-07-0
format: 14 x 23 cm
152 pagini

Colecţia Balkon

Stoc: Nu este disponibil

McEwen, Indra Kagis

Străbunul lui Socrate
Un eseu despre începuturile arhitecturale
2011

traducere: Augustin Ioan, Cristina Andrieş

Argumentul meu pînă acum a fost că evenimentul teoretic, aşa zicînd, al Greciei secolului al VI-lea depindea de o conştientizare emergentă a ordinii a cărei genesis, a cărei venire-în-fiinţă, îşi avea rădăcinile în percepţia greacă timpurie asupra meşteşugului ca revelare a kosmos-ului. Munca tîmplarului o dovedea prin tăiere şi asamblare, ţesătura o întruchipa prin ritmurile unei suveici mişcîndu-se deasupra unui război de ţesut, ringul de dans era apariţia sa în dans, iar barca, spintecînd valurile ca o pasăre în zbor, o făcea vădită atît prin construcţia sa, cît şi prin navigaţia sa. Cea dintîi articulare a acestei ordini a fost a lui Anaximandru, însă descoperirea ei a fost aceea a lui Dedal, iar dacă Dedal a fost primul arhitect mitic, tocmai prin legenda lui Dedal trebuie înţelese începuturile arhitecturale ale gîndirii occidentale.
Este destul de obişnuit astăzi printre anumiţi istorici ai arhitecturii a pretinde că arhitectura, pînă în secolul al XVIII-lea, a fost metafizică zidită. Afirmaţia mea este că nu numai metafizica, ci toată gîndirea occidentală a fost mai întîi bazată pe arhitectură şi că, pînă în secolul al XVIII-lea, legitimitatea arhitecturii s-a sprijinit pe păstrarea acelei amintiri. Indra Kagis McEwen


Indra Kagis McEwen (n. 20 august 1945, Twistringen, Germania). Licenţiată în engleză şi filosofie la Queen’s University (Kingston, Ontario, Canada, 1966), de asemenea licenţiată în arhitectură şi absolventă de master în istoria şi teoria arhitecturii la McGill University (1988), doctor în istoria artei (McGill University, 2001). Profesor la National Theatre School of Canada, profesor de istoria artei la Concordia University (Montreal) din 2003, predă cursuri de istoria artei şi arheologie orientate interdisciplinar sau axate pe dimensiunea politică a istoriei şi teoriei arhitecturii. Titluri de publicaţii relevante pentru specializarea şi punctele de interes în cercetare ale autoarei: Claude Perrault, Ordonnance for the Five Kinds of Columns After the Method of the Ancients (introducere de Alberto Pérez-Gómez, tranducerede Indra Kagis McEwen, Getty Center for the History of Art and the Humanities, 1993), Socrates’ Ancestor: An Essay on Architectural Beginnings (MIT Press, 1993, în prezent aflată la a patra ediţie), Vitruvius: Writing the Body of Architecture (MIT Press, 2003).


Colecţia Balkon