Despre universitate image #0

Granel, Gérard, Despre universitate. 2002 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 973-85126-1-1
format: 14x23 cm
124 pagini

Colecţia Panopticon

Stoc: Nu este disponibil

Granel, Gérard

Despre universitate
2002

traducere: Adrian T. Sîrbu

Gérard Granel ne conduce, de-a lungul meditaţiei sale, către esenţa Universităţii şi mai ales către pericolul ce se abate asupra Universităţii în lumea Producţiei generalizate.
„[...] Începînd cu experienţa la care chemăm aici, şi pe care va trebui poate să continuăm îndelung s-o ficţionăm în solitudinea unui „noi” retoric, asteptînd ca un „noi” real să înceapă să-i replăsmuiască ficţiunea, şi mai ales să-i prepare condiţiile în chiar sînul realităţii prezente. Fără îndoială, în definitiv, acel „altundeva” nu se va popula decît relativ încet. Căci este deja mult – spre a ne rezuma – a-i cere mulţimii de gură-cască să fie de acord cu, simultan: – a renunţa la discursul politic modern; – a concepe în schimb ca „politică” decizia de a des-coperi, de a formula şi de a împlini posibilităţile de fiinţă ale Dasein-ului singular-plural (iertare gramaticii...) şi aşezarea acestei cunoaşteri ca principiu al existenţei şi al semnificaţiei unei „alte” universităţi; – a organiza „regresia ştiinţelor” ca mijloc pozitiv de eliberare a posibilităţilor de cunoaştere şi de învăţare din care ele s-au constituit şi asupra cărora, deopotrivă, s-au închis; – a înceta ca Universitatea să mai funcţioneze ca loc de achiziţie de deprinderi, de „skills” pregătind pentru funcţii sociale de dominare sau de conducere; – a asuma în schimb riscul public de a răspîndi pretutindeni chestionarea, şi deloc în mod platonic, ci practicînd analiza concretă şi acuzaţia precisă la adresa tuturor practicilor din producţie, instituţii şi cultură.” Gérard Granel

Născut în 1930 la Paris, G. Granel a facut liceul la Louis-le-Grand (unde l-au marcat profesori ca Michel Alexandre şi Jean Hyppolite), iar apoi a absolvit École Normale Supérieure, unde a urmat cursurile lui Louis Althusser şi ale lui Jean Beaufret. Agrégé, doctor (“docteur d´État”) cu o teza despre Le Sens du temps et de la perception chez Husserl (Gallimard, 1968) (teza secundară despre L´Équivoque ontologique de la pensée kantienne, (Gallimard, 1970), a predat la Bordeaux, Toulouse şi Aix-en-Provence înainte de a fi numit ca profesor plin în 1972 la Universitatea Toulouse-le-Mirail, al cărei profesor emerit a fost din 1990 pînă la moartea survenită în 10 noiembrie 2000. „Profesor formidabil, comoţionant, studenţii care de-a lungul anilor [...] îi datorează viaţa lor intelectuală şi spirituală se numară cu sutele. Un curs de Granel despre Pascal sau Rousseau redescoperea luminos focarul acestor gîndiri şi călăuzea spre miezul lor” – scria Michel Deguy în necrologul pe care i l-a dedicat în Le Monde, numărul din 16 noiembrie 2000.


Colecţia Panopticon