Originile postmodernităţii image #0

Anderson, Perry, Originile postmodernităţii. 2012 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-17-9
format: 14 x 23 cm
140 pagini

Colecţia Panopticon

Stoc: In stoc

Livrare: 48-72 ore

Pret: 40.00 Lei

Anderson, Perry

Originile postmodernităţii
2012

traducere: Lelia Marcău

Titlul acestui text are o dublă referinţă. Scopul principal al eseului este să ofere o viziune mai istorică asupra originii ideii de postmodernitate decît există în acest moment: una care încearcă să-i stabilească mai precis sursele, în cadrele lor spaţiale, politice şi intelectuale, cu o mai mare atenţie asupra secvenţei temporale – şi cu un focus spre actualitate – decît de obicei. Argumentul meu susţine că doar în contrast cu acest fundal se reliefează mai clar urma specifică a contribuţiei lui Jameson.
Un scop secundar este de a sugera, mai mult ca o încercare, cîteva dintre condiţiile care ar fi putut genera postmodernul – nu ca idee, ci ca fenomen. În parte, acestea sînt comentarii care caută să revizuiască o tentativă mai timpurie de a schiţa premisele modernismului din anteriorul fin de siècle şi, în parte încearcă să angajeze un dialog cu literatura contemporană vie în jurul acestor întrebări. Perry Anderson

Perry Anderson (n. 1932, Londra) este un intelectual britanic de stînga, istoric şi eseist, unul dintre principalii reformatori post-1956 ai marxismului occidental (Noua Stîngă) şi critic acerb al postmodernităţii. A fost editor al New Left Review între 1962 şi 1982 şi 2000-2003. În 1980 a devenit profesor la New School for Social Research din New York, iar în prezent este Distinguished Professor la UCLA (University of California, Los Angeles), unde predă istorie şi sociologie.
Dintre lucrările sale putem reţine: Passages from Antiquity to Feudalism [Treceri de la Antichitate la feudalism] (1974), Lineages of the Absolutist State [Descendenţe ale statului absolutist] (1974), Considerations on Western Marxism [Consideraţii asupra marxismului occidental] (1976), Tracks of Historical Materialism [Urme ale materialismului istoric] (1984), The Origins of Postmodernity [Originile postmodernităţii] (1998), Spectrum: From Right to Left in the World of Ideas [Spectrum: de la dreapta la stînga în lumea ideilor] (2005), The New Old World [Noua lume veche] (2009).


Anderson, Perry


Colecţia Panopticon