Diviziunea. Scurt ghid despre inegalitatea globală și soluțiile sale image #0

Hickel, Jason, Diviziunea. Scurt ghid despre inegalitatea globală și soluțiile sale. 2019 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-606-8265-74-2
format: 14 x 23 cm
288 pagini

Colecţia Panopticon

Stoc: Nu este disponibil

Hickel, Jason

Diviziunea. Scurt ghid despre inegalitatea globală și soluțiile sale
2019

traducere: Ovidiu Ţichindeleanu

Timp de decenii ni s-a spus că dezvoltarea funcționează: că Sudul global prinde din urmă Nordul, că sărăcia a fost înjumătățită în ultimii treizeci de ani și că va fi eradicată mulțumită ajutoarelor pînă în 2030. E o poveste liniștitoare, care a fost adoptată de cele mai puternice guverne și corporații din lume. Dar este oare ea și adevărată? Din 1960, decalajul dintre veniturile din Nord și cele din Sud s-a triplat. Astăzi, 4,3 de miliarde de oameni, 60% din populația lumii, trăiesc din mai puțin de 5 dolari pe zi. Cei mai bogați opt oameni ai lumii controlează aceeași cantitate de bogăție ca jumătate din toți săracii lumii.
Ce cauzează această diviziune în creștere? Ni se spune că sărăcia e un fenomen natural ce poate fi rezolvat cu ajutor umanitar. În realitate, e o problemă politică: sărăcia nu există pur și simplu, ci a fost creată. Țările sărace sînt sărace fiindcă sînt integrate în sistemul economic global în termeni inechitabili. Povestea ajutorului ascunde mecanismele profunde ale extracției de bogății care cauzează de fapt sărăcia și inegalitatea: tratate comerciale aranjate, acaparări de terenuri și costuri provocate de schimbarea climaterică. Diviziunea trasează evoluția acestui sistem, de la expedițiile lui Columb la regimul internațional al datoriilor, care a permis unei mîini de țări bogate să controleze politicile economice ale restului lumii.
Fiindcă sărăcia e o problemă politică, ea are nevoie de soluții politice. Diviziunea oferă o serie de răspunsuri revelatoare, dar argumentează și faptul că e nevoie de ceva mult mai radical: o revoluție a modului nostru de a gîndi. Scrisă pe baza unor cercetări de pionierat și a anilor de experiență personală în domeniu, Diviziunea e o contribuție provocatoare, stringentă și, în cele din urmă, plină de speranță, care prezintă atît modul în care funcționează lumea, cît și cel în care ar putea fi schimbată în bine.

Jason Hickel

Jason Hickel, originar din Swaziland, e Fellow al Royal Society of Arts din Anglia. A predat la London School of Economics, University of Virginia, și coordonează masterul de Antropologie și Politici Culturale la Universitatea Goldsmiths din Londra. Lucrează în Comisia de dezvoltare internațională a Partidului Laburist, e director de politici al colectivului The Rules și membru executiv al asociației Academics Stand Against Poverty (ASAP). Autor al The Divide: A Brief Guide to Global Inequality and its Solutions (2017), Democracy as Death: The Moral Order of Anti-Liberal Politics in South Africa (2015), coeditor al volumelor Ekhaya: The Politics of Home in KwaZulu-Natal (2014) și Hierarchy and Value: Comparative Perspectives on Moral Order (Berghahn, 2018). Contributor la The Guardian, Foreign Policy, Fast Company, Prospect, Jacobin, Le Monde Diplomatique, Red Pepper, Truthout, și Monthly Review.


Colecţia Panopticon