Viaţa şi umbra ei<BR> Întemeierea existenţială a cunoaşterii - Martin Heidegger image #0

Tuşa Ilea, Laura, Viaţa şi umbra ei
Întemeierea existenţială a cunoaşterii - Martin Heidegger. 2007 IDEA Design & Print Editură, Cluj
ISBN: 978-973-7913-58-6
format: 14 x 23 cm
188 pagini

Colecţia Panopticon

Stoc: In stoc

Livrare: 48-72 ore

Pret: 20.00 Lei

Tuşa Ilea, Laura

Viaţa şi umbra ei
Întemeierea existenţială a cunoaşterii - Martin Heidegger
2007

E oare posibil un alt fel de cunoaştere, o cunoaştere care să nu ia o minimă distanţă, care să nu marcheze niciun salt, care să nu „medieze” imediatul? Istoria filosofiei a conceput întotdeauna cunoaşterea ca pe un salt, ca pe o îndepărtare de „datele realului”. Hermeneutica facticităţii are farmecul incompletitudinii, ea reuşind o mai autentică suprapunere cu viaţa. Hermeneutica Dasein-ului însă, din care izvorăsc şi în care se repercutează interogaţiile heideggeriene, pare a schiţa orizontul lipsă al celei dintîi, plătind însă tributul de a nu putea obţine o înţelegere a vieţii decît prin violenţă, prin proiectarea violentă înspre posibilitate, adică înspre autenticitate. Laura T. Ilea

Laura T. Ilea este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti (2005), cu o teză despre Întemeierea existenţială a cunoaşterii în deceniul fenomenologic heideggerian.
Autoarea a efectuat diferite stagii de cercetare la Universitatea din Viena, Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg i.Br., New Europe College din Bucureşti, Panthéon-I Sorbonne şi Maison des Sciences de l’Homme din Paris.
A publicat articole în reviste din ţară (Idei în dialog, Lettre Internationale, Studia Phaenomenologica) şi din străinătate (Arguments, RES.Anthropology and Aesthetics).


Colecţia Panopticon